ІНДУКЦІЙНІ ПЛИТИ
датчик IGBT -транзисторі).
Регулювання потужності здійснюється, як правило, двояко: імпульсно . Для послідовного інвертора з змінною частотою (variable-frequency invertor, VFI) це виглядає так: на максимальній потужності плита працює на найбільшій частоті (як правило, це 50-100 кГц), при зниженні потужності частота знижується. Але нижче (приблизно) 20 кГц частоту не знижують у уникнення появи некомфортного для користувачів звуку (частоти вище 20 кГц люди не чують ). Тому при завданні потужності нижче тієї, при якій інвертор працює на частоті 20 кГц, конфорка переходить в режим переривчастого нагріву: раз на кілька секунд вмикається і вимикається. Чим на менший час вона буде включатися, тим менше буде потужність (вид широтно-імпульсної модуляції ).
Індукційні плити виготовляються різного конструктиву: випускаються як малогабаритні переносні пластини, що мають одну конфорку (настільний дизайн), так і плити, призначені для вбудовування в кухонні меблі .
Переваги індукційних плит:
- Не потрібно часу на розігрів конфорки (на відміну від плит з ТЕНами) - енергія виділяється прямо в товщі посуду, відразу з заданою потужністю. Це впритул наближає індукційні плити по зручності до газових.
- ККД близько 90 % (на відміну від 60-70 % у електричних плит з резистивними нагрівальними елементами і 30-60 % у газових плит) завдяки відсутності витоку повз посуд потоків тепла від розпечених резистивних нагрівальних елементів або газів.
- Конфорки не включаться, якщо не виявлять на своїй поверхні посуд з магнітним дном (в іншому випадку це швидко вивело б з строю високо частот генератор, а також можливий збиток здоров'ю під дією потужного ВЧ поля). Щоб конфорка включилася, потрібно перекрити посудом істотну частину її площі (як правило, діаметр дна посуду повинен бути не менше ніж приблизно половина діаметра конфорки).
- При знятті посуду плита відключається. У електричних плит з класичним резистивним нагрівальним елементом конфорка нагріта постійно незалежно від того, знаходиться на ній продукт чи ні - як наслідок, доповни & shy; тель & shy; ний витрата електро & shy; енер & shy; гії і нагрів повітря в Вказаний ефект, крім того, дозволяє знизити витрати на конді & shy; ци & shy; про & shy; ні & shy; ро & shy; ва & shy; ние приміщення, що особливо важливо влітку.
- Точніше підтримує задану температуру посуду (при наявності взагалі такої можливості у плити, при порівнянні плит одного цінового класу) завдяки тому, що датчику температури, покликаному вловлювати температуру посуду, не заважає своїм теплом розпечений резистивний нагрівальний елемент або газове полум'я.
- мережі практично відсутня.
- Поверхня індукційних плит нагрівається тільки від посуду і з цієї причини нагрівається не дуже сильно, швидко остигає у вимкненому стані, що знижує ризик отримання опіків.
- Велика кількість програм приготування їжі (щодо газових плит).
- B більшості дизайнів гладка скляна поверхня індукційної плити легко очищається від бруду завдяки низькій робочій температурі, так як на ній вкрай повільно утворюються обвуглені або затверділі залишки масел та іншої їжі.
- Відсутній неприємний запах. У разі застосування старих плит, що мають Тени, на їх поверхні згоряють частинки їжі і пилу, з чим пов'язаний неприємний запах гару.
- Використовуваний посуд зовні майже не пригорає, т. до. немає розпечених поверхонь і відкритого полум'я.
При роботі з плитою бажано використовувати спеціальну посуд , виготовлений з матеріалу з відповідними характеристиками, який би ефективно поглинав енергію магнітного поля. Такими характеристиками є скін-шару ).
Всупереч розхожій помилці, матеріал посуду для індукційного нагріву принципово не зобов'язаний володіти магнітом . Сучасні індукційні плити автоматично розпізнають придатний посуд і тільки в цьому випадку переходять в робочий режим (включають магнітне поле).
Взагалі, традиційна емальований залізний (сталевий) посуд відмінно підходить для індукційних плит. Але, якщо каструля має дно не сучасне, плоске, а «в старому стилі», з піднесенням в центральній частині, можлива поява помітного гулу або писка при роботі через коливання цього піднесення на зразок діафрагми гучномовця.
Посуд з чавуну теж, як правило, добре підходить. Загальне правило: якщо у посуду в дні є шар феромагнітного металу (наприклад, сталь), не відокремлений від конфорки нічим, крім діелектриків (наприклад, емаллю) - посуд підійде, незалежно від того, які матеріали і якої товщини лежать вище феромагнітного шару (магнітне поле вище нього практично не проникає).